Review 'In Stock Cooking'

Review ‘In Stock Cooking’

Als  eeuwige wereldverbeteraar vind ik het zonde om eten zomaar weg te gooien. Ik deel via mijn blog dan ook regelmatig tips over wat je kunt doen met kliekjes, of met fruit wat net iets te lang in de fruitschaal ligt. Wat werd ik dan ook blij van het boek ‘In Stock Cooking‘! Hierin staan namelijk nog veel meer tips en recepten die ervoor zorgen dat je nog duurzamer om kunt gaan met voedsel.

Voedselverspilling tegen gaan – waarom dan?

Wist je dat wereldwijd maar liefst een derde van al het voedsel wordt verspild? 5% van die verspilling wordt gedaan door de supermarkten, 14% vanuit de horeca. De producenten zijn verantwoordelijk voor 39% en het grootste aandeel ligt bij de consumenten (wij dus!) met maar liefst 42%!

Het verspilde voedsel heeft bij elkaar een waarde van minimaal 4,5 miljard euro. En dan te bedenken dat er op onze aardbol miljoenen mensen zijn die niet genoeg te eten hebben! Daarnaast is voedselverspilling, zo kun je in ‘In Stock Cooking’ lezen, ook nog eens verantwoordelijk voor 5% van onze uitstoot aan broeikasgassen.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier wat aan willen doen en Instock is daar een van.

Over Instock

Het boek ‘In Stock Cooking‘ is een initiatief van een aantal zeer enthousiaste ondernemers die zelfs een restaurant startten waar ze gerechten serveren vanuit diezelfde filosofie: voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Dit restaurant heet Instock en telt inmiddels al 3 filialen in Nederland én een foodtruck en cateringservice. Met producten die over zijn bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten, stellen de chefs van Instock steeds weer een nieuw menu samen, wat dus elke keer weer anders is. Op de website van Instock wordt bijgehouden hoeveel kilo’s aan voedsel ze tot nu toe hebben gered.

Boek In Stock CookingIn Stock Cooking

Met het ‘In Stock Cooking’ kunnen consumenten leren om ook thuis de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Zoals gezegd is de consument voor het grootste aandeel van de wereldwijde voedselverspilling verantwoordelijk, dus het kan geen kwaad als wat meer mensen dit boek aanschaffen. En daarbij: wist je dat je hiermee zo’n €350 per huishouden per jaar kan besparen? Dat is niet weinig!

Het boek is zo opgezet dat je in eerste instantie bewust wordt van wat er gaande is in de wereld op het gebied van voedselverspilling en het maakt je tegelijkertijd enthousiast om er wat tegen te gaan doen. Met handige tips kun je meteen aan de slag om je ‘afval’ een tweede leven te geven. Tevens worden er eeuwenoude conserveringstechnieken als inmaken, fermenteren, drogen, pekelen, konfijten en roken op een eenvoudige manier uitgelegd. Zodat je er helemaal zelf mee aan de slag kunt dus. Want echt, het blijkt allemaal helemaal niet zo moeilijk!

Komkommers in de aanbieding? Koop extra in en maak er een pickle van voor bij je volgende borrelhap. Een flinke oogst met de radijsjes van je AH moestuinpotjes? Ook die kun je vanaf nu langer bewaren en verschillende andere smaakjes geven. Een overrijpe banaan in de fruitschaal? Drogen, die hap!

Kortom: genoeg te experimenten en te creëren. Daarnaast staan er in ‘In Stock Cooking‘ ook weer een heleboel lekkere recepten die je kunt maken met je geconserveerde voedsel.

Are you ready to rescue food?

Als je antwoord op bovenstaande vraag – waarmee de tekst op de achterkant van het boek begint – ‘ja’ is, dan is dit boek zeker wat voor jou! Het leertje je namelijk op leuke, creatieve manieren hoe er zo min mogelijk voedsel in de afvalbak belandt.

Ben jij ook tegen voedselverspilling?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *